Kniha: Kurtyka
21.04.2020
Vraj najočakávanejšia horolezecká kniha desaťročia?! - Áno!!!
Kto je to Vojtek Kurtyka? Mnohí o ňom možno ani doteraz nepočuli, prípadne majú len veľmi povrché informácie. Po prečítaní tejto knižky to už ale bude určite iné. Radím ju medzi to najlepšie čo som vôbec na túto tému čítal a po jej prečítaní už viem odpoveď aj na tú prvú otázku: Kurtyka je Pán! Lepšie povedané Pán Umelec!
Začínal liezť ako ináč v Tatrách, pokračoval expedíciami v Ázii. Po viacerých ťažkých prvovýstupoch alpským štýlom zamieril do Himalájí. S Jerzym Kukuczkom vytvorili silnú dvojicu ktorá vyliezla niekoľko úžasných prvovýstupov. Rozdelili sa po tom čo Kukuczka sa zameral na zbieranie osemtisícoviek. Vojtekovi šlo o niečo iné...
Vo vysokých horách má 12 úžasných prvovýstupov z toho viaceré na osemtisícovky. Jeho prvovýstup západnou stenou na Gasserbrum IV. spolu s rakúšanom Robertom Schauerom je označovaný za "výstup storočia"
Pozor! Ale Vojtek nebol iba klasickým alpinistom vo vysokých horách. Na skale má vylezené 8a+ , v Západných Tatrách vytvoril "pirátskym" štýlom načierno trojdĺžkovú cestu Raptavica 7c+ ktorá patrí k najťažším v Tatrách a vrchol svojho skalolezenia položil free solom cestou Čínský Maharadža (7c+) ktorá je zrejme dodnes najťažším Free Solom v Poľsku.
Knižka je výborne napísaná, miestami som ju čítal ako detektívku. Veľmi zaujímavé je nahliadnutie do jeho súkromného života a historky o pašeráctve ktorým si kedysi za bývalého režimu zarábal na expedície. Aj na základe toho sa neskôr stal úspešným obchodníkom, ktorý ale s horami nikdy neskončil...
Okrem iného je autorom prózy Čínsky Maharadža ktorá bola v divadelnom prevedení prezentovaná aj u nás pod Tatrami.
Knižka vyšla v Nakladateľstve www.jota.cz
Prikladám výber zaujímavých citátov a úryvkov textu. Myslím, že ten kto si ich prečíta už nebude mať inú možnosť ako ihneď utekať kúpiť si knižku.
Kurtyka od Bernadette McDonaldovej by sa mohla stať bibliou alpinistov a povinným čítaním pre všetkých mladých lezcov vzhliadajúcich ku horám.
Skončiť s lezením?: "Byla by fraška opustit lásku, ktrerá je opětovaná. Nechci toho moc. Dotek teplého kamene, pocit horského prostoru - to mi stačí. Hory jsou mým dechem."
"Vztah mezi mužem a ženou, stejně jako vztah mezi mužem a horami, je daleko lepší bez prúvodce!" ;)
Recenziu spracoval M.B.
Fotky Kniha: Kurtyka
Súvisiace články:
Top Články - za 30 dní
- Parádne žiletkárske stúpania: Poľana (1349x)
- Projekt 4Ch: Z Chlebu na Chopok (1046x)
- Štyri Šturce mtb (796x)
- Ultra Krass po druhý rass (618x)
- Tréningové mtb okolo Valčianskej doliny (397x)
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (362x)
- Vysoké Tatry: Hlinská veža 2330m. (350x)
- Prostredný hrot Stillovým žlabom (312x)
- Skialp Val Forno: okruh cez passo Muretto (312x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (302x)
Fórum
- Mont Blanc po taliansky
11.05.2025 - príspevok k diskusii
Velmi pekne dakujem za tento článok naozaj mi velmi pomohol a gratulujem k vystupu :) - Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
02.04.2025 - príspevok k diskusii
sa teda nezastavis, take tury davas k ranajkam a olovrantu a este popritom stihas zachranovat ;) s mobilnym bufetom. svizzera excellata! - Po zvážniciach cez Flochovú
17.02.2025 - príspevok k diskusii
Bez tých medvedích stôp by sa to v tejto oblasti snáď ani nerátalo :-) - Žiarska dolina: stávka na istotu
26.01.2025 - príspevok k diskusii
no parada! skvelo vyslo v tejto biede. ale tote merne laty budu asi uz len na meranie vysky lyzi a snehuchtivych ludkov {idealne omladina} v buducnost... - Posledný prášok pod Šiprúňom?
20.01.2025 - príspevok k diskusii
aspon ze vyhlady boli tutove. nie ako minule, ked sme tam v sivote kreslili do hmly. - Seriózny skialpaktuál: Šútovo - Zajacová – Generál – Chata pod Chlebom
08.01.2025 - príspevok k diskusii
tak toto je fakt bieda so snehom. ale o to vacsie nadsenie. treba tu biedu fyzicku moralne vyvazovat a naopak. dobre ste povyletovali, sak co ine cez ... - Švajčiarsko: Skialp Top 13 Horný Engadin
26.12.2024 - príspevok k diskusii
vdaka za darceky. tazko si vybrat z tvojej paradnej pizzerie. ale casom isto pribudne aj cukraren, ja som viac na sladke ;-). este par teplych zim a p...