Kniha: Skialpinizmus – horské lyžovanie.
08.12.2018
Metodická publikácia, ktorá vychádza v súčasnosti vo svojom treťom vydaní. Ide opäť o pôvodnú, tentokrát vo veľkom rozsahu doplnenú publikáciu autora Stanislava Meleka, nestora slovenského skialpinizmu, ktorému sa táto športová činnosť stala celoživotným koníčkom.
V knihe uvádza množstvo svojich poznatkov nadobudnutých na nespočetných túrach v domácich i zahraničných horách. Tieto poznatky si overoval a konfrontoval s talianskou metodikou v podobe knižných manuálov Club Alpino Italiano.
Za takmer 50 rokov vychádzok a túr s lyžami s prístupom metodika k technike pohybu nafotil a nafilmoval množstvo snímkov, ktoré spracoval do sekvencií pohybových aktivít uvedených v knihe. Z popisu a fotiek čitateľ jasne porozumie ako má ten ktorý pohyb vykonávať. K priamym video snímkom sa dostanete cestou www.tatraplan.sk.
Ďalšou témou je poznanie snehu, média na ktorom sa pohybujeme. Dôležité sú jeho vlastnosti v zložení snehovej pokrývky, vhodnosti pre výstup alebo zjazd a čo urobiť, aby šlo všetko tak ako má. Samozrejmosťou sú spôsoby jazdy na jeho rôznych podobách.
Nechýbajú informácie o lavínach, nebezpečných útvaroch, ktoré sú neoddeliteľnou spoločnosťou na každej túre. Novinkou je uvedenie kritických odtrhových zón, kde spravidla prichádza k uvoľneniu lavíny vrátane určenia miesta odtrhu lavín. Nezabúda sa na kamarátsku pomoc, ktorá je pre záchranu z lavíny nevyhnutná.
Novinkou v knihe je obsiahla stať o orientácii pomocou GPS, využívaní mobilov – smartfónov či mapových produktov na internete.
Veľká časť je venovaná filozofii skialpinizmu, pobyte v čistej prírode tak, aby ňou zostala vo svojej podobe aj naďalej. Ako sa správať, aké zásady dodržiavať v záujme samého skialpinistu, aby príroda jeho činnosťou neutrpela.
Riziko je neoddeliteľnou družkou každej túry, ktoré nie je možné úplne vylúčiť, len minimalizovať. Každý človek vykonávajúci skialpinizmus sa s tým musí vedieť vysporiadať, ale aj dokázať nepreceňovať svoje sily, schopnosti či technické zručnosti.
Veľkou kapitolou sú ľadovce. Ako poznať kde sú skryté trhliny, ako sa im vyhnúť, ako ich prechádzať aj ako si pomôcť v prípade pádu do trhliny.
Súčasťou každej state sú fotografie, ktoré zvýrazňujú textovú časť knihy. Nie vždy je možné textom dostatočne vyjadriť podstatu vecí, a preto fotky znázorňujú to čo je snáď v texte nedopovedané. Z toho dôvodu je vhodné aj fotografie hlbšie vnímať a čítať podobne ako text – dávajú častokrát viac informácií ako samotný text.
Veľa je tiež venované taktike uskutočnenia túry, jej príprave, overeniu podmienok aj čo robiť priamo v teréne na pozadí prebiehajúceho obdobia jesene, zimy i jari.
To sú spomenuté len niektoré z tém publikácie. Čitateľ v nej nájde dostatočné poznanie, odporúčania aj zázemie pre vykonávanie čo najbezpečnejšieho vykonávania skialpinizmu ako celku.
V knihe nebolo možné rozviesť všetky podrobnosti, ktoré sa týkajú vykonávania skialpinizmu. Jednotlivé texty preto nie sú detailným manuálom skialpinizmu, ale sú inšpiráciou k hlbším samostatným úvahám čitateľa o svojej vlastnej činnosti, bezpečnom pohybe v náročných terénoch, vytváraní svojho vlastného športového života.
Vydavateľom publikácie je Vydavateľstvo TATRAPLAN s.r.o., Banská Bystrica, ktoré je známe ako vydavateľ turistických máp. Knihu si môžete kúpiť vo svojom kníhkupectve, športových outdoorových obchodoch alebo v e-shopoch www.dobramapa.sk a www.james.sk.
Top Články - za 30 dní
- Parádne žiletkárske stúpania: Poľana (1349x)
- Projekt 4Ch: Z Chlebu na Chopok (1046x)
- Štyri Šturce mtb (798x)
- Ultra Krass po druhý rass (618x)
- Tréningové mtb okolo Valčianskej doliny (397x)
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (363x)
- Vysoké Tatry: Hlinská veža 2330m. (351x)
- Skialp Val Forno: okruh cez passo Muretto (313x)
- Prostredný hrot Stillovým žlabom (312x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (304x)
Fórum
- Mont Blanc po taliansky
11.05.2025 - príspevok k diskusii
Velmi pekne dakujem za tento článok naozaj mi velmi pomohol a gratulujem k vystupu :) - Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
02.04.2025 - príspevok k diskusii
sa teda nezastavis, take tury davas k ranajkam a olovrantu a este popritom stihas zachranovat ;) s mobilnym bufetom. svizzera excellata! - Po zvážniciach cez Flochovú
17.02.2025 - príspevok k diskusii
Bez tých medvedích stôp by sa to v tejto oblasti snáď ani nerátalo :-) - Žiarska dolina: stávka na istotu
26.01.2025 - príspevok k diskusii
no parada! skvelo vyslo v tejto biede. ale tote merne laty budu asi uz len na meranie vysky lyzi a snehuchtivych ludkov {idealne omladina} v buducnost... - Posledný prášok pod Šiprúňom?
20.01.2025 - príspevok k diskusii
aspon ze vyhlady boli tutove. nie ako minule, ked sme tam v sivote kreslili do hmly. - Seriózny skialpaktuál: Šútovo - Zajacová – Generál – Chata pod Chlebom
08.01.2025 - príspevok k diskusii
tak toto je fakt bieda so snehom. ale o to vacsie nadsenie. treba tu biedu fyzicku moralne vyvazovat a naopak. dobre ste povyletovali, sak co ine cez ... - Švajčiarsko: Skialp Top 13 Horný Engadin
26.12.2024 - príspevok k diskusii
vdaka za darceky. tazko si vybrat z tvojej paradnej pizzerie. ale casom isto pribudne aj cukraren, ja som viac na sladke ;-). este par teplych zim a p...